Opleidingen

Muziekmaken is een van de allerleukste hobby’s die er is. Samen muziek maken is nog veel leuker. Daarom helpen wij je Muziekgezelschap Juliana graag bij het leren bespelen van een instrument. Hierbij bieden wij twee verschillende trajecten:

  • Jeugdopleiding: muzikale vorming voor kinderen en jongeren tot en met 20 jaar
  • Opleiding voor volwassenen of zij-instromers vanaf 21 jaar

Jeugdopleiding

MusicKids

Om kinderen van Buchten en Holtum kennis te laten maken met muziek organiseert Muziekgezelschap Juliana Holtum samen met Basisschool het Avontuur en Stichting Cultuur in Uitvoering het programma MusicKids. In dit programma maken kinderen van de basisschool onder schooltijd op een laagdrempelige manier kennis met het leren bespelen van een instrument. Op het einde van dit project kunnen de kinderen laten horen wat ze hebben geleerd in een gezamenlijk concert met Muziekgezelschap Juliana Holtum.

Wil je meer weten over het programma MusicKids, klik dan hier.

HaFaBra-opleiding

Heb je na MusicKids de smaak te pakken of wilde je ook al voor MusicKids een instrument leren bespelen, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij helpen je van je eerste noot tot die prachtige solo. Dit alles doen we binnen het HaFaBra-leerweg. De HaFaBra-leerweg is de officiële, landelijke methode voor het opleiden van jonge muzikanten, vastgelegd door de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). Deze leerweg bevat vier treden: A t/m D. Heel beknopt houden deze treden het volgende in:

  • HaFaBra A: Vanaf HaFaBra A kan je meespelen met de straatoptredens en met wat hulp van ervaren muzikanten van de fanfare ook bij de concerten
  • HaFaBra B: Vanaf HafaBra B kun je volledig zelfstandig met de concerten meedoen
  • HaFaBra C en D: Bij HaFaBra C en D leer je gevorderde technieken om ook de lastigere partijen op de concerten mee te kunnen spelen

Voor elk niveau is er zowel een praktijk- als theorie-examen.

Muzieklessen

Op basis van je instrument wordt voor de praktijklessen gekoppeld aan een professionele muzikant van Myouthic. Myouthic is een stichting voor cultuureducatie en de officiële aanbieder van muziekles in de gemeente Sittard-Geleen. Elke week is er een muziekles van 20 minuten. Deze les vindt plaats in gemeenschapshuis De Auw Sjoal Holtum.

Om een HaFaBra-theorie-examen voor te bereiden zijn slechts 10 lessen nodig. Deze worden net als het theorie-examen centraal geregeld in samenwerking met andere harmonieën en fanfares in de buurt.

Meer informatie over Myouthic is hier te vinden.

Solistenconcoursen

Naast muzieklessen bestaan er ook solistenconcoursen. Op solistenconcoursen kan je aan een jury laten horen wat je allemaal kan. Door af en toe aan solistenconcoursen mee te doen, kan je jezelf uitdagen om steeds weer een stapje verder te komen. De solistenconcoursen worden daarom ook vaak gebruikt als voorbereiding op een HaFaBra-examen.

Daarnaast is het meedoen aan solistenconcoursen ook leuk, omdat je verschillende leeftijdsgenoten met dezelfde hobby leert kennen. De blaasmuziek is een kleine, hechte wereld. Door mee te doen aan solistenconcoursen kom je overal in de provincie en maak je vrienden voor het leven.

Het meedoen aan solistenconcoursen wordt dus aanbevolen, maar behoort niet tot de kern van onze jeugdopleiding.

Voordelen van muziekmaken

Naast dat muziek maken heel leuk is om te doen, is het ook bewezen dat leren muziek maken een hele hoop voordelen meebrengt in de ontwikkeling van een kind of jongere. Van cognitieve vaardigheden tot sociale skills tot concentratie, door leren muziek te maken groei je op alle gebieden.

Voor overige vragen over de jeugdopleiding kun je terecht bij André de Vaan, contactpersoon Opleidingen

Opleiding voor volwassenen of zij-instromers

Het is niet gebruikelijk voor volwassenen of zij-instromers om het HaFaBra-traject te volgen. Volwassen beginners kunnen zich het beste aansluiten bij het Nieuw Talent Orkest. In dit orkest wordt de basis qua theorie en praktijk in muziekmaken in groepsverband bijgebracht. Dit kan natuurlijk worden aangevuld met individuele lessen door leerkrachten van Myouthic. Hierbij is vaak sprake van een maatwerkoplossing.

Voor zij-instromers is er eigenlijk altijd sprake van een maatwerkoplossing en we zullen samen moeten kijken wat de beste optie is. Neem daarom contact op met André de Vaan, contactpersoon Opleidingen.

Contactpersoon Opleidingen

André de Vaan
06-26246126