Het Nieuw Talent Orkest in het kort

Het Nieuw Talent Orkest is een orkest voor volwassenen met weinig of geen ervaring in muziek maken. In 10 weken tijd werk je samen met je mede-orkestleden naar jullie eerste concert toe.

Veel volwassenen denken dat ze niet meer kunnen beginnen met muziek maken. “Daar ben ik toch veel te oud voor!”, “Dat gaat me nooit meer lukken!” en “Daar moet je mee beginnen als je jong bent” zijn veelgehoorde kreten. Niks is minder waar!

Om dat te bewijzen is een paar jaar terug onder leiding van Guus Piekema het concept “Nij Talint Orkest” (Nieuw Talent Orkest) in Friesland ontwikkeld. Het Nieuw Talent Orkest is een orkest, waarin volwassenen in een ongedwongen sfeer kennis kunnen maken met muziekmaken of juist het muziekmaken na een lange tijd weer kunnen oppakken. Gezelligheid, ontspanning en nieuwe mensen leren kennen staat hierbij centraal.

Inmiddels is het Nieuw Talent Orkest in groot succes. In heel Nederland zijn er de afgelopen tijd Nieuw Talent Orkesten opgericht en haast overal slaat het in als bom. In totaal hebben er in de afgelopen paar jaar meer dan 1500 mensen door het Nieuw Talent Orkest in de blaasmuziek hun hobby gevonden. Daarom vonden wij het tijd om ook een Nieuw Talent Orkest op te richten!

Wil je meer weten over andere Nieuw Talent Orkesten, kijk dan eens op https://mearmeimuzyk.nl/nij-talint/nij-talint-orkest/

Het Nieuw Talent Orkest oefent op zaterdag van 15:00-17:00. De eerste training (of repetitie zoals we dat eigenlijk liever in de muziekwereld noemen) is op 23 september. Er zijn in totaal 10 repetities. Halverwege de repetitie is er een korte pauze van een kwartier om even rust te pakken en elkaar beter te leren kennen.

Nieuw Talent Orkest Swentibold oefent in in gemeenschapshuis “De Auw Sjoal” in Holtum.

Adres:
Kleine Dries 4
6123 AM Holtum

In het Nieuw Talent Orkest zitten in principe alle instrumenten, die ook bij een fanfare orkest horen. Op het ene instrument is het echter makkelijker om te starten dan op het ander. Daarom worden de volgende instrumenten aanbevolen om op te beginnen:

 • Bugel
 • Saxofoon
 • Trompet/ Cornet
 • Trombone
 • Tuba
 • Slagwerk (Drumstel, Xylofoon, Pauken en nog veel meer)

Op de eerste repetitie ga je eerst een ongeveer een half uur samenzitten met een ervaren muzikant (die we ook wel coach noemen) en de anderen die hetzelfde instrument als jij gekozen hebben. Je krijgt dan een basisinstructie over onder andere hoe het instrument werkt, hoe je het vastpakt en hoe je het bespeelt. Vervolgens kom je met alle deelnemers weer bij elkaar en gaat de repetitie echt beginnen.

Tijdens de repetities maak je gebruik van een speciaal ontwikkelde methode. In deze methode staat het samen muziek maken en noten leren lezen centraal. De eerste repetitie wordt geleid door Guus Piekema, de bedenker van het Nieuw Talent Orkest. Daarna geeft hij het dirigentenstokje door aan Xavier Kuijpers. Xavier is een jonge, enthousiaste dirigent die veel ervaring heeft op het begeleiden van volwassenen die starten in de muziek. Xavier is ook tevens de dirigent van Muziekgezelschap Juliana Holtum. Daarnaast wordt je ook nog geholpen door coaches tijdens de repetities.

Deelname aan het Nieuw Talent Orkest kost jou €100. De overige kosten betaalt Muziekgezelschap Juliana Holtum. Voor jouw honderd euro krijg je terug:

 • een basisinstructie op het door jou gekozen muziekinstrument
 • 10 repetities onder leiding van een professionele dirigent met ervaring op het gebied van Nieuw Talent Orkesten
 • een muziekmap met daarin de unieke Nieuw Talent Orkest methode
 • een muziekinstrument en lessenaar in bruikleen
 • les in muzieknoten lezen tijdens de repetities
 • coaching van ervaren amateurmuziekkanten tijdens de repetities
 • een volledig verzorgd concert met vrije entree voor vrienden en familie
 • een hele hoop nieuwe muziekvrienden

Dat slotconcert wordt een prachtige afsluiter van een periode waarin je een nieuwe kant van jezelf hebt leren kennen. We hebben op dit moment verschillende ideeën over de invulling van dit concert, maar we zijn er nog niet helemaal over uit. Houdt daarom de website en de socials van de fanfare in de gaten!

Na afloop van het slotconcert hopen we dat je terugkijkt op een geweldig project. Voor alle deelnemers die de smaak goed te pakken hebben is er een vervolgtraject. In dit vervolgtraject kan je binnen het Nieuw Talent Orkest verdergaan op je eerste instrument of een ander instrument uitproberen. Ook is er een mogelijkheid voor privéles of om mee te komen spelen bij het A-orkest van Muziekgezelschap Juliana Holtum. Die keuze ligt bij jou en we zullen altijd op zoek gaan naar een maatwerkoplossing.

Inschrijven kan door het onderstaande inschrijfformulier op te sturen naar julianasecretariaat@gmail.com

Aanmeldformulier_NTO_Swentibold

Voor vragen kun je altijd bellen of mailen met

Jos Simons
06-46495712
jos-simons@outlook.com